Què ha passat amb el concurs públic del casal d'estiu municipal?

L'Ajuntament ha signat un acord amb dues empreses locals “Lo Centre Victorina” i “Punt Study” per tal que durant els propers quatre anys, de forma alternativa una i l'altra, gaudeixin de "l'autorització de l'ús privatiu de les sales del poliesportiu municipal".

Al passat Ple del mes de juny, al torn de precs i preguntes, vam preguntar quan es convocaria aquest any el concurs públic per l'adjudicació del casal d'estiu municipal. Com la majoria de vegades, se’ns va demanar disculpes ja que per un "descuit" no se'ns havia informat del que havia passat.

L'alcalde, Salvador Bonjoch, ens va explicar que aquest any no l'havien convocat però que no ens preocupéssim perquè havien trobat una "bona" solució per no haver de fer més concursos públics per aquest tema i "beneficiar tothom".

Així doncs, segons se'ns explica al Ple, l'Ajuntament ha signat un conveni amb dues empreses locals “Lo Centre Victorina” i “Punt Study” per tal que durant els propers quatre anys, de forma alternativa una i l'altra, gaudeixin de "l'autorització de l'ús privatiu de les sales del poliesportiu municipal".

D'aquesta manera, segons afirmava l'alcalde, era la forma més justa per a no beneficiar a cap de les dues i garantir que un any una i un any l'altra puguin disposar de les instal·lacions municipals i oferir el seu casal privat -començant el 2018 “Lo Centre Victorina”-. La veritat és que la resposta ens va deixar atònites a les regidores de la CUP.

Aquesta solució a correcuita no ens sorprèn, ja que amb l’experiència i coneixement d’aquests 3 anys a l’oposició,  ens podem imaginar que els va atrapar el calendari i que davant la manca de temps per poder obrir un concurs públic, com fan la majoria d'ajuntaments, van haver d'optar per una solució que no semblés "sospitosa" o “de tracte de favor” i per tant, van oferir aquest acord a les dues empreses que l'any passat es van presentar al concurs públic.

Des d'aquí, volem denunciar aquest acord, perquè malgrat al seu redactat s'hi inclou pagar un lloguer de 100 euros al mes per possibles despeses, el que no ens agrada és el procediment i precedent que estableix. Què passarà durant els propers quatre anys amb la possibilitat que apareguin noves propostes o projectes d'educació en el lleure a la vila? Queden exclosos per sistema?

El model de casal d'estiu municipal de la CUP seria apostar i prioritzar que siguin les entitats esportives i/o de lleure sense ànim de lucre les que puguin prestar aquest servei en cooperació amb l'Ajuntament, amb la llibertat que les empreses privades de la vila puguin oferir també els seus casals i, si ho necessiten, llogar part dels equipaments públics que requereixin. Sabem que el model de l'equip de govern actual de l'Ajuntament de Bellpuig no és aquest, però almenys, convocant un concurs públic tal com havíem demanat i com s'havia fet anteriorment, garantien la igualtat d'oportunitats, establir uns criteris transparents, poder afegir clàusules socials per beneficiar als qui no s'ho poden permetre, garantir projectes educatius i de lleure amb un programa treballat, etc.

En fi, novament veiem una manera de fer que si bé, sí és cert que és "legal", no ens agrada gens i, malauradament, ens la trobem en molts àmbits diferents.

Potser començaria a ser hora de canviar aquesta forma de fer, no?

L'Ajuntament va haver d'optar per una solució que no semblés "sospitosa" o “de tracte de favor” i ha ofert un acord a les dues empreses locals per no haver de fer concurs públic.