L'Ajuntament de Bellpuig aprova els nous pressupostos amb l'abstenció de la CUP

Les dues regidores de la Candidatura d'Unitat Popular van facilitar l'aprovació dels pressupostos entenent que cal donar el marge d'un any al nou govern per fer una proposta diferent i transformadora. Van manifestar, però, que per aprovar-lo el 2021 caldrà que es compleixin certs acords com desenvolupar una partida pels Pressupostos participatius, prioritzar la despesa social davant les inversions o incloure ordenances progessives. 

Ple Ajuntament de Bellpuig

L'Ajuntament de Bellpuig ha realitzat un Ple extraordinari aquest divendres 27 de desembre amb l'objectiu d'aprovar el Pressupost per al 2020. Tal com va explicar Jordi Estiarte, actual alcalde de Bellpuig, el pressupost no inclou ni proposa cap aspecte rellevant, si no que continua amb aquelles inversions previstes per l'antic equip de govern del PDCAT que ja estaven compromeses. En aquest sentit, el pressupost per al 2020 és de 4.332.220 euros, 180.000 euros menys que el 2019, ja que la partida d'inversions ha disminuït dels 799.000 euros del 2019 a 464.000 euros enguany. 

La portaveu de la CUP, Sandra Oriola, va manifestar que el seu grup s'abstindria per tal de facilitar l'aprovació dels pressupostos però va demanar que de cara al 2021 es fes un esforç per no caure en una lògica que s'arrossega des de fa anys de només prioritzar les inversions i obres i intentar de fer un excercici de planificació i desenvolupament de polítiques a nivell educatiu, social, turístic, mediambiental, etc.  que passi per desenvolupar projectes a llarg termini que defineixin el model de futur de la vila de Bellpuig. "Ens cal invertir en projectes i idees, ja que això garantirà que en el moment de demanar subvencions, no caiguem només en la lògica de les obres, si no que tinguem una planificació estratègica de desenvolupament municipal". 

En aquest sentit, també va manifestar que caldrà que el pressupost del 2021, ja inclogui certs acords previstos al pacte de governabilitat establert entre l'equip de govern d'Acord Municipal Republicà i la CUP com incloure una partida de Pressupostos Participatius o establir ordenances fiscals progressives. 

D'altra banda, en aquest Ple també es van aprovar  - amb l'abstenció de Junts per Bellpuig - dues mocions presentades per la CUP de rebuig a la Planta incineradora de Tracjussa de Juneda i de rebuig a les actuacions policials amb motiu del rebuig de la sentència demanant la dimissió del conseller Miquel Buch i la delegada del govern Teresa Cuinllera i la dissolució de la BRIMO. 

No s'aprova la moció contra la Llei Aragonés 

La CUP també havia presentat en aquest Ple una tercera moció de rebuig a la Llei Aragonés que no es va aprovar perquè Junts per Bellpuig es va abstenir i Acord Municipal Republicà va votar-hi en contra. 

La tinent d'alcalde, Inés Granollers, va manifestar que el seu grup hi votaria en contra explicant que "és al Parlament on la CUP, si no hi està a favor, ha de presentar esemenes" i va argumentar que aquest "projecte de llei" té per objectiu "evitar que empreses com les del Florentino guanyin la licitació de certs serveis, ja que ja no es prioritzarà el preu". Des de la CUP es va argumentar que a nivell parlamentari, ja s'està fent el treball pertinent per evitar que aquest projecte de llei avanci i va manifestar que si realment des d'Esquerra Republicana es vol apostar pels serveis públics, la manera no és fer una llei que "inclogui clàusules socials" en el moment d'externalitzar i licitar serveis, si no que és blindar-los i garantir-ne la titularitat pública i per exemple, exigir l'abolició de la Llei Montoro que fomenta l'externalització.

D'altra banda, Sandra Oriola, va explicar que sí que era rellevant també tenir el debat a nivell municipal, perquè per exemple, la Llei Aragonés obria la possibiltiat d'externalització de serveis educatius fins ara públics, com les tutories, per exemple, i això afectaria la seva regidoria. En aquest línia, i aplicat a un exemple real, no els agradava la idea que un servei com el de consergeria de l'Escola Valeri Serra, que actualment no pot ser assumit des del propi Ajuntament de Bellpuig per culpa de la Llei Montoro - ja que no permet ampliar la despesa de personal-, hauria d'acabar sent externalitzat i aquesta privatització de serveis, que fins ara havien estat 100% públics, era un error que entressin en el joc del lliure mercat i de la llei d'oferta i la demanda.

Des de la CUP també es va explicar que si bé és veritat que la Llei Aragonés diu que el preu del servei només tindrà un pes màxim del 40% en relació a altres criteris i que el 60% restant seran criteris de responsabilitat socials assenyalats,  amb aquests criteris no n'hi ha prou per evitar que les empreses de Florentino Pérez o grans oligopolis puguin guanyar a empreses del sector de l'economia social, ja que això ja havia passat amb la licitació del servei de menjadors del Consell Comarcal de l'Urgell, que tot i fer-se amb clàusules socials, no l'havia guanyat una empresa social. Finalment va recordar que feta la llei, feta la trampa, ja que aquestes empreses ara també contracten persones amb discapacitat per ser considerades "socials" i presentar-se i guanyar aquestes licitacions. 

S'aprova per unanimitat tres mocions sobre la judicialització en contra l'independentisme

En aquest Ple, també es van aprovar tres mocions relacionades amb diferents sentències sorgides les darrerer setmanes en relació als polítics independentistes catalans: dues per demanar la nul·litat de la sentència cap a Oriol Junqueras i per exigir-ne la llibertat immediata i una altra contra la sentència al MHP Quim Torra i finalment. 

Al Ple també es van aprovar - amb l'abstenció de Junts per Bellpuig - les mocions presentades per la CUP contra la planta de Tracjussa de Juneda i de rebuig a les actuacions policials amb motiu de la sentència demanant la dimissió del conseller Miquel Buch i la delegada Teresa Cunillera i la dissolució de la BRIMO.