Les regidores de la CUP assumeixen la regidoria d'Educació i Igualtat

El dilluns 15 de juliol es va celebrar el Ple del Cartipàs de l'Ajuntament de Bellpuig que va quedar aprovat amb els 6 vots a favor d'Acord Municipal Republicà (ERC), 2 abstencions per part de la CUP i 4 vots en contra per part de Junts per Bellpuig. 

Els plens es realitzaran el primer dilluns de cada mes imparell a les 19h i la  composició del nou govern republicà de Bellpuig estarà dividida en 6 àrees:

  1. Comerç, Turisme i Agricultura (Inés Granollers i Cunillera) ERC
  2. Urbanisme, Mobilitat i Serveis (Josep Raurich i Cots) ERC
  3. Política Social i Convivència i Salut (Dolors Florensa i Santiveri) ERC
  4. Economia, Empresa, Emprenedoria i Esports (Imma Oliva i Piera) ERC
  5. Oci, Cultura, Entitats i Joventut (Anouar Boumakhtaf i Torres) ERC 
  6. Educació i Igualtat (Sandra Oriola i Albareda i Elisenda Sánchez i Doñate) CUP 

El règim de dedicació, retribució i indemnitzacions dels membres de la corporació 

Les retribucions per la tasca realitzada dels diferents regidors/es és: 

  • Jordi Estiarte (dedicació exclusiva) - 44.551 euros bruts any 
  • Josep Raurich (dedicació parcial 50%) - 15.750 euros bruts any
  • Dolors Capdevila (dedicació parcial 30%) - 9.450 euros bruts any
  • Imma Oliva  (dedicació parcial 30%) - 9.450 euros bruts any
  • Anouar Boumakhtaf (dediació parcial 30%) - 9.450 euros bruts any
  • Sandra Oriola (dedicació parcial 15%) - 4.718 euros bruts any
  • Elisenda Sánchez (dedicació parcial 15% ) - 4.718 euros bruts any

La CUP va decidir facilitar l'aprovació d'aquest punt amb dues abstencions. La regidora de la CUP, Sandra Oriola, va agrair i felicitar el nou equip de govern per dues accions en aquest sentit. Una va ser la transparència del sistema escollit per determinar les dedicacions i retribucions a partir de sous, excloent qualsevol tipus d'indemnització per dietes i assistències a certs òrgans, ja que facilita clarament que la ciutadania sàpiga en tot moment el que es paga de sous des de l'Ajuntament als regidors/es i no hi hagin ingressos ni sobresous encoberts. D'altra banda, també va agrair als regidors d'ERC que s'hagin establert un sou basat en el criteri de 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional, ja que consideren que és un criteri ètic i que no els aparta de la realitat ni els situa en una situació de privilegi en comparació amb els sous de la majoria de la classe treballadora del municipi i la comarca. 

Tot i això, tal com va expressar la regidora de la CUP "no trobaríem coherent votar a favor d'aquest punt, ja que el sou de l'alcalde no correspon a aquest criteri i nosaltres la legislatura passada vam ser molt crítics en aquest sentit". "Tot i que entenem la situació personal de l'alcalde - voler mantenir el sou actual de la seva anterior feina per no perdre poder adquisitiu - i que som conscients que aquesta situació s'havia explicat durant la campanya electoral i que la gent, sabent-ho, ha votat igualment majoritàriament la llista d'ERC, des de la CUP pensem que no és l'Ajuntament, i per tant la ciutadania, qui ha de responsabilitzar-se d'això, sinó que hauria de ser el partit o ell mateix qui l'hagués afrontat i buscat solucions", va afegir. Finalment, també va acceptar que el sou de l'alcalde és manté per sota els paràmetres que marca la Llei Reguladora de Bases del Règim Local que estableix que un alcalde d'un municipi com Bellpuig pot cobrar fins a 47.759,30 euros i per això, no van votar en contra per bloquejar el cartipàs. 

Tensió pel traspàs d'informació entre equips de govern 

Finalment, es van aprovar dues mocions per unanimitat entre tots els grups del consistori. Una per l'adhesió a la xarxa de municipis per l'Economia Social i Solidària i una altra per la creació de municipis afectats per la línia de tren R12.

El darrer punt del Ple del Cartipàs va ser el més tens, ja que exposava la manca de documentació de traspàs per part de l'anterior equip de govern sobre els afers municipals. Des d'Acord Municipal Republicà, en una moció, explicaven que els únics regidors que havien fet la gestió de traspàs havien estat el regidor Ramon Torres i la regidora Cristina Burguenyo però que en la resta de casos, s'havien trobat que els antics regidors s'havien endut els ordinadors - ja que eren propietat del partit i no de l'Ajuntament - però que no els havien deixat cap disc dur amb la informació.

En aquest sentit, Salvador Bonjoch, anterior alcalde, va aclarir que no s'havien endut cap informació confidencial amb els ordinadors,  ja que els serveis informàtics de l'Ajuntament els havien formatejat. D'altra banda, va defensar que no havia fet traspàs perquè no s'havia contactat amb ell i creia que deixar documentació no resolia res, sinó que aquest traspàs s'havia de fer de forma presencial i es va oferir a fer-lo. Per la seva part, Anna Quesada, també regidora del PDeCAT en l'anterior legislatura, va oferir-se públicament a fer el traspàs necessari amb les regidores actuals. 

Després d'establir un acord d'investidura i governabilitat amb ERC, les dues regidores de la CUP assumiran de forma dual la regidoria d'Educació i Igualtat. Tot i això, no entraran al govern.