El PDECAT aprova uns pressupostos "continuïstes" que no inclouen cap projecte de vila

"Voleu que us aprovem uns pressupostos que se'ns han explicat en una reunió informativa des d'un punt de vista tècnic - el secretari municipal - una setmana abans i que la propera vegada que en podem parlar és en aquet Ple, quan ja no hi podem fer aportacions", així va començar la intervenció de la CUP al darrer Ple de l'any 2018 on s'havia d'aprovar el pressupost municipal per al 2019 de l'Ajuntament de Bellpuig.

Enguany, novament, des de l'equip de govern no es va donar l'oportunitat a l'oposició de poder participar en l'el·laboració del pressupost municipal o almenys poder fer aportacions o esmenes en alguns punts. Davant d'aquest fet i amb el precedent que per exemple suposa la inversió de més de 400.000 euros per al camp de gespa municipal - que tot i haver-se fet aquest 2018 no estava prevista al pressupost municipal que es va presentar l'any passat - la CUP va votar en contra del pressupost. La manca de voluntat de col·laboració, transparència i desconfiança però, no va ser l'únic motiu pel qual aquest darrer any de legislatura s'ha optat per no aprovar el pressupost.

D'una banda, des de fa tres anys la CUP ha demanat a l'equip de govern que inclogui una partida per poder realitzar Pressupostos Participatius, una eina útil i de millora de la qualitat democràtica que ajuntaments d’arreu del territori ja posen en pràctica - molts del PDECAT - i que s’ha convertit en l’instrument estrella de la democràcia participativa. Aquesta proposta permetria a la ciutadania corresponsabilitzar-se de la gestió pública del municipi i poder opinar sobre algunes de les millores o projectes que necessita Bellpuig. En aquest sentit, per exemple, sabem que algunes de les inversions previstes per al 2019 seran la millora dels carrers Urgell-Bormio i Pl. del Dipòsit (27.000 euros) o la millora del Parc infantil de l'Avinguda Urgell (46.000 euros). Quin criteri s'utilitza? Per què alguns carrers o zones és prioritzen més que d'altres? Potser els veïns i veïnes de Bellpuig també podrien opinar i votar, no? Per què no es fa una jornada oberta a la població on s'expliquen previament aquestes prioritats? 

Una de les altres demandes que any rere any exigim és que el pressupost municipal contempli una partida on s'incloguin les subvencions a entitats municipals. No entenem perquè sí que hi ha algunes transferències fixes que s'arrosseguen cada any en el pressupost (adjuntem relació) i en canvi, amb la resta d'entitats s'utilitza un criteri de "qui necessitat diners i ve a demanar li donem". Això suposa no només una falta de transparència i de criteri sinó una informalitat que considerem que a dia d'avui un ajuntament una mica rigorós no s'hauria de poder permetre. Cal que es consideri una partida pressupostaria en aquest sentit, ja sigui a través d'una convocatòria oberta subjecta a projectes o a partir de la signatura de convenis de col·laboració amb les entitats per començar a fer pràctiques més equitatives i òptimes en la distribució de diners a entitats. 

Transferències a entitats incloses en el pressupost 
Transf. a Ent. Culturals 2.000,00 (al pressupost no es detalla per a quina entitat ni en concepte de que) 
Transf. a Entitats esportives 5.000,00 (al pressupost no es detalla per a quina entitat ni en concepte de que) 
Transf. A Associacio Alba 1.000,00
Transf.  a Fundació Perelló 5.000,00
Transf.  a  Parroquia de Sant Nicolau 1.000,00
Transf. A Acudam 1.000,00
Transf. A Caritas Parroquial 1.500,00
Transf.  Entitats Joventut, Educació i Lleure 3.500,00 (al pressupost no es detalla per a quina entitat ni en concepte de que) 
Transf. a Entitats esportives CF Bellpuig (activitats ordinàries i Torneig) 4.000,00 (al pressupost aquesta partida està doblada)
Transf. a Entitats esportives CB Bellpuig (activitats ordinàries i Torneig) 4.000,00
 
D'altra banda, durant tot l'any 2018 l'alcalde havia reiterat a cada Ple la importància de deixar de fer inversions i "tallar cintes" i apostar des dels municipis per preocupar-se més per les necessitats de les persones i l'atenció social. Tot i això, la teoria no s'ha portat a la pràctica, ja que pel que fa a la partida d'Atenció Social sí bé és veritat que aquesta s'ha ampliat en 8.000 euros, aquesta continua estan molt per sota de la d'inversions, i només preveu poder dotar de més liquiditat a la treballadora social per a possibles emergències. Considerem que des de l'equip de govern haurien de veure els serveis socials com alguna cosa més que una eina per paliar aquestes situacions d'urgència social - que si bé, també és una tasca important a fer, aquesta no resol la qüestió de fons -. Per tant, considerem que aquesta partida hauria de ser molt més gran,  ja que d'un pressupost de més de 4 milions d'euros no suposa ni l'1% del total - incloent-hi els 32.000 euros que destina a aquest àmbit el Consell Comarcal a Bellpuig -. El mateix podriem dir de la partida d'atenció a la dona, que veiem que s'ha augmentat 7.000 euros però ningú ens ha sabut explicar a què es destinaran... 
 
Finalment, quan parlem d'inversions (una partida de 799.000 euros), des de l'equip de govern ens poden arribar a explicar el tipus de paviment que tenen previst  per algunes d'aquestes obres o detallar-nos més o menys com seran - tot i que després, n'apareguin d'estrelles com el camp de gespa artificial sense que l'oposició en tingui coneixement-. En aquesta línia, doncs, veiem que és reprodueix una forma de fer que nosaltres qüestionem des del primer dia. No hi ha un treball real per regidories, sinó que el dia a dia de l'Ajuntament de Bellpuig és més tècnic que polític i només alguns membres de l'equip de govern defineixen l'acció prioritària i així es reflecteix al pressupost que arrossega partides d'un any per l'altre, sense gaires variacions i que dóna marge a la improvització, falta de transparència i clientelisme

El pressupost de l'Ajuntament de Bellpuig per al 2019 serà de 4.512.995,00 euros i continua sense incloure cap partida per a pressupostos participatius, amb manca de transparència pel que fa a les subvencions a entitats i prioritzant les inversions davant les necessitats socials