De Ple cap a la independència - Crònica del ple extraordinari

L'Ajuntament de Bellpuig va realitzar el passat 27 d'abril un ple extraordinari demanat per la CUP on es presentaven cinc mocions vinculades amb el procès sobiranista: moció de suport als ajuntaments investigats per l'audiència nacional, moció "sense por" per demanar a l'ajuntament que es sotmeti a la voluntat popular i no col·labori amb als tribunals espanyols quan aquests dictin ordres contràries al procès, moció per la retirada d'honors a Felip VI i a tots els membres de la casa reial, moció per la col·locació d'una bandera estelada al balcó de l'Ajuntament i moció demanant la retirada de tots els símbols feixistes de la vila de Bellpuig.

Bellpuig es un dels 300 ajuntaments que estan investigats per l'Audiència Nacional a causa d'aprovar en un passat ple donar suport a la Declaració del 9N feta pel Parlament de la Generalitat. En aquest sentit doncs, des de la CUP hem considerat important instar a la resta de grups que conformen el consistori a realitzar un Ple extraordinari per donar una resposta institucional, mitjançant l'aprovació de cinc mocions, a l'ofensiva duta a terme pel poder judicial de l'estat espanyol contra alguns càrrecs electes.

Aquestes mocions han estat:

1 - Moció de suport als ajuntaments investigats per l'audiència nacional i al dret a decidir - APROVADA PER UNANIMITAT

En aquesta s'ha demant donar suport a les persones i institucions que a causa dels requeriments per part de l'Audiència Nacional estaven encausades com els ajuntaments de Vic, Girona o Deltebre i donar suport a les mobilitzacions que es convoquin per donar suport a les persones encausades.

2 - Moció "Fem un pas més cap a la independència, sense por" - APROVADA AMB MODIFICACIONS

S'emplaça a l'Ajuntament a manifestar que està sotmés exclusivament a la voluntat popular emanada de la ciutadania i que per tant, quan les ordres dictades pels tribunals espanyols siguin contradictòries a aquesta voluntat, el Ple no col·laborarà. A més, la moció exigeix que la Conselleria d'Interior i els Mossos d'Esquadra desatenguin aquestes peticions. En aquest sentit, des de CdC es va demanar que es modifiqués la forma imperativa de la redacció. Per això, per aprovar-la, es va acabar modificant les paraules "exigir" per "demanar" i es va fer constar que la demanda de desobediència dels requeriments per part de l'Audiència Judicial feia referència sempre als càrrecs polítics i no als funcionaris. Des de la CUP però, vam voler manifestar que més que "demanar" o "exigir" la voluntat de la moció es per manifestar que des de les institucions, i en aquest cas especial els ajuntaments, hi ha la voluntat d'aplicar les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya tot i que després aquestes siguin tombades pel TC. Així doncs, vam citar l'exemple de: la llei d'impostos dels bancs, la de matèria audivisual, el decret contra la pobresa energètica, la llei de consultes populars, la llei contra el fracking, etc.

3 - Moció per la retirada d'honors a Felip VI i a tots els membres de la casa real espanyola - APROVADA PER UNANIMITAT

Es declara Felip VI persona non grata i a tota la Casa Real Espanyola i s'insta a que es reprova qualsevol règim autoritari o monàrquic arreu del país ja que com a societat democràtica que volem ser, necessitem un sistema politic on tottes les persones siguin iguals en drets i deures i sense privilegis.

4 - Moció per la col·locació d'una bandera estelada al balcó de l'Ajuntament - NO APROVADA pels 6 vots en CONTRA de CdC

Atès que Bellpuig és un municipi adherit a l'Associació de Municipis per la Independència, que s'ha manifestat clarament favorable al procès independentista i que en l'actualitat el símbol més usat per reclamar aquest dret és la bandera estelada, hem demanat col·locar l'estelada d'estel roig al balcó de l'Ajuntament. En aquest sentit, Convergència va votar-hi en contra perquè considera que de fer-ho, hi pot haver el perill que aleshores se'ls obligui a haver de posar una bandera espanyola. Com a CUP vam insistir en què aquest motiu ens semblava poruc, ja que hi havien moltes formes de "feta la llei feta la trampa" o si més no, cada cop ens l'obliguessin a posar, la treuríem. Malgrat tot, finalment no van cedir i no es va aprovar.

5 - Moció demanant la retirada de tots els símbols feixistes de la vila de Bellpuig - APROVADA PER UNANIMITAT

Es va demanar poder fer un inventari exhaustiu dels elements franquistes que encara perduren a la vil·la i fer-ho de forma col·laborativa amb historiadors i altres persones interessades en el tema de la població, establint així una comissió popular.

El Ple aprova per unanimitat donar suport als ajuntaments investigats per l'audiència nacional,  contradir les ordres d'aquest tribunal que atemptin contra la llibertat del procès, retirar els honors al rei i la seva família i retirar tots els símbols feixistes. CdC vota en contra de col·locar una estelada al balcó per por a que els denunciin i hagin de col·locar per contra una espanyola.