Bellpuig, municipi lliure de fracking

Gràcies a la PAF (Plataforma Aturem el Fracking) - una plataforma ciutadana que te l'objectiu principal de promoure la prohibició del fracking a tot Catalunya a través de debats i de diferents actes de comunicació i participació - la CUP Bellpuig vam saber que  l'empresa Montero Energy Corporation havia sol.licitat  permís a la Generalitat de Catalunya per fer prospeccions amb la tècnica del fracking al nostre territori. Concretament, a la zona que ells anomenen Darwin i que afecta 89.683 ha. de les comaques de l’Urgell, Pla d’Urgell, la Noguera i la Segarra (afecta, entre d’altres, els municipis de Castellserà, Tornabous, Bellmunt d’Urgell, Bellcaire,etc.). Aquest permís va ser sol.licitat al mes de setembre, es va publicar al DOGC (nº 6221) el 27 de setembre i en ell es deia que les empreses i les persones teníem dos mesos per formular-hi oposicions. Evidentment, aquest procés ha estat totalment clandestí i fet d’esquena a les persones i els ajuntaments afectats, els quals no han pogut fer cap mena d’al.legació ja que no van ser informats de la petició del permís.

Des de la CUP de Bellpuig  pensem que cal treballar per aturar el fracking. Si bé el nostre municipi no està directament afectat,  entenem que aquesta agressió sobre el territori i les persones ens és molt propera i que la contaminació, els impactes nocius i tots els riscs ambientals sí que ens poden afectar de manera directa. En aquest sentit, i fruit d’una sèrie de trobades entre la CUP Bellpuig i els diferents grups que conformen el consistori municipal, el 26 de febrer, el Ple de l’Ajuntament  va aprovar una moció  on es declarava Bellpuig “municipi lliure de fracking” . Volem destacar que la moció va ser aprovada per unanimitat ( tant el grup del PP com el de Convergència  van votar-hi a favor encara que els seus grups  siguin els que estan atorgant els permisos a les empreses del fracking).


 La moció inclou aquests punts:
  •  Exigeix a la Generalitat de Catalunya que no otorgui permisos de propecció amb la tècnica del  fracking a les nostres comarques i que aprovi una Llei antifracking.
  •  Fer difusió i treballar per un model energètic alternatiu sostenible.
  •  Crear una comissió conjunta entre els membres de la comissió informativa d’Alcaldia i la Plataforma aturem el fracking.
  •  Instar al govern de l’Estat espanyol  que prohibeixi la utilització del fracking.
  •  Comunicar aquest acord a: Govern de l’Estat español; Ministeri de Medi Ambient, Medi rural i Marí; Govern de la Generalitat; Conselleria d’Empresa i Ocupació; Direcció general d’Energia, Mines i Seguretat industrial; Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

A dia d’avui ja són més de 50 municipis declarats “lliures de fracking , 3 comarques i 1 Diputació provincial. I per això, volem reconèixer el treball vital que està fent la PAF arreu del territori perquè tal i com diuen: Millor vius que fòssils!!!